Paralympics 2021

06-09-2021 Paralympiërs terug in België

04-09-2021

Joyce Lefevre verlaat Tokio met een 7e plaats: "In Parijs hoop ik top te presteren" | Paralympische Spelen | sporza

In de finale van de 800 meter (T34) is Joyce Lefevre - net zoals op de 100 meter - op een 7e plek gestrand. Onze landgenote reed als laatste over de streep in een tijd van 2'24"96.Door haar tegenvallende prestatie op de 100 meter was Joyce Lefevre vandaag gebrand op een sterke prestatie in de finale van de 800 meter.
Lefevre begon in de buitenbaan op de piste van Tokio en had dus geen mikpunt bij het startschot. Dat vertaalde zich dan ook in een matig begin en al snel werd duidelijk dat onze landgenote niet zou meestrijden voor de medailles.
Wereldrecordhoudster en topfavoriete Hannah Cockroft ging wel als een komeet van start en had na 1 ronde al een voorsprong van ongeveer 30 meter te pakken.
De Britse atlete verbeterde haar eigen paralympisch record en snelde zonder al te veel problemen naar het goud. Lefevre kwam ruim een halve minuut later binnen en sluit haar 2e Paralympische Spelen af met een 7e plaats.

"Ik kijk opnieuw met heel gemengde gevoelens terug op deze race", vertelde Joyce Lefevre na haar wedstrijd. "Na die teleurstellende 100 meter hebben verschillende mensen me moeten pushen voor deze 800 meter."
"Het was heel moeilijk om me te kunnen opladen. Ik heb veel steun gekregen van het team rondom mij. Zonder hen zou ik vandaag misschien niet zijn gestart. Ik moet hen heel dankbaar zijn."
Wat vond Lefevre nu zelf van haar wedstrijd? "Ik ben mezelf tegengekomen vanaf halverwege de race. Mijn indeling was niet goed. Ik wilde goed vertrekken en dat lukte. Na 100 meter zat ik in vijfde positie. Maar daarna kon ik niet echt aanpikken bij de anderen, hetgeen wat wel de bedoeling was."
Hoe blikt Lefevre nu terug op haar 2e Paralympische Spelen? "Ik moet deze Spelen opnieuw zien als een leermoment. Er zijn nog een aantal werkpunten. Daar moet ik de komende periode op focussen. Ik wil nog verbeteren en mooie prestaties neerzetten in de toekomst."
"Ik hoop niet dat ik al aan mijn limiet zit. Ergens denk ik al wel aan de Paralympische Spelen in Parijs in 2024. Ik heb iets goed te maken. Ik hoop daar eindelijk eens top te presteren", sloot de atlete hoopvol af.

Gesaboteerde Genyn: "We zullen nooit weten wie de dader is zonder camerabeelden" | Paralympische Spelen | sporza

Daags na zijn gouden triomf op de 100 meter blikte Peter Genyn nog eens terug op de sabotage van zijn driewieler. Het Belgisch Paralympisch Comité (BPC) diende ondertussen klacht in, maar volgens Genyn is de kans klein dat de dader gevat wordt. "Het is vooral symbolisch belangrijk, want ik vrees dat het niet veel zal uithalen."

We keren even terug naar gisteren. 45 minuten voor de start van zijn opwarming voelt Peter Genyn de grond onder zijn voeten wegzakken. De rolstoelsprinter treft zijn driewieler compleet vernield aan. 3 platgestoken banden en een gebroken kader is het verdict.
In een recordtempo spelen de Belgische mechaniekers het onmogelijke klaar. Met een stoel bijeengehouden door ducttape sprint Genyn naar het goud. De emotionele ontlading achteraf spreekt boekdelen. 

Hoe kijkt de 44-jarige atleet na een nachtje slapen nu eigenlijk terug op zijn tumultueuze race? "Na alles wat er gebeurd is, ben ik enorm tevreden dat ik die gouden medaille heb kunnen winnen. Het is echt de max", vertelt Genyn.

"De sabotage blijft natuurlijk enorm triestig. Ik kan echt niet bedenken wie het gedaan heeft en waarom. Het is denk ik ongezien in de sport, zowel olympisch als paralympisch. Het is laag, heel laag." 

Vandaag besloot het Belgisch Paralympisch Comité een klacht in te dienen omwille van de sabotage. Toch gelooft Genyn niet dat de waarheid daardoor aan het licht zal komen. "We zullen nooit weten wie de dader is, want er zijn geen camerabeelden. De klacht is volgens mij gewoon symbolisch."

Na de wedstrijd liet de paralympiër uitschijnen een vermoeden te hebben wie de saboteur zou zijn. Een dag later klinkt hij toch iets voorzichtiger. "Ik ga geen mensen beschuldigen als ik niet 100 procent zeker ben."
"Iedereen die hier op de piste mag trainen, kan aan ons materiaal. De wielers staan daar in hokjes, maar die zijn niet afgesloten. Met gewone accreditatie geraak je binnen. Iedereen kon er dus bijgeraken", sloot Genyn af.

03-09-2021

GOUD voor Peter Genyn op de 100M wheelen na gemene sabotage van zijn rolstoel!!

GOUD! Genyn verlengt titel op 100m sprint, opnieuw brons voor Habsch | Paralympische Spelen | sporza

Na hun zilveren en bronzen medaille op de 200 meter kwamen landgenoten Peter Genyn en Roger Habsch ook op de 100 meter als serieuze medaillekandidaten aan de start.
Voor het goud moesten onze landgenoten vooral rekening houden met Toni Piispanen. Na zijn overwinning op de 200 meter begon de Fin dan ook als topfavoriet aan het koningsnummer.

Wereldrecordhouder Genyn en Habsch waren meteen goed weg en zetten Piispanen op een kleine achterstand. De Fin zat halverwege de race in vieze papieren.
De snelle start gaf Genyn een boost en in een paralympisch record stoomde de 44-jarige Belg uiteindelijk naar het goud. In de strijd voor de zilveren medaille moest Habsch het nipt afleggen tegen Piispanen.
Net zoals op de 200 meter bezorgen Genyn en Habsch ons land dus opnieuw 2 medailles. Toen pakte Genyn zilver en Habsch brons. (bron Sporza).

Platgestoken banden en gebroken kader: rivaal saboteerde stoel Genyn voor gouden race | Paralympische Spelen | sporza

Zijn prestatie is straf, het verhaal erachter nog straffer. 45 minuten voor de "Gouden Race" van Peter Genyn bleek zijn stoel gesaboteerd. Een concurrent had 3 banden platgestoken en zijn kader gebroken. "Mijn stoel hangt met duct tape aan elkaar. Iemand moet geweldig veel schrik gehad hebben."

Het vuur in zijn ogen sprak boekdelen. Minuten nadat Peter Genyn zijn paralympische titel verlengd had, kwamen in de catacomben heel wat emoties naar boven.

Pas achteraf bleek waarom. 45 minuten voor de start van zijn gloriemoment bleek namelijk dat de stoel van Genyn gesaboteerd was. Achteraf deed hij het verhaal uit de doeken in een interview met Ruben Van Gucht. "Je wilt niet weten wat er de voorbije twee uur gebeurd is", begon Genyn zijn relaas in tranen.

"45 minuten voor mijn opwarming had ik plots 3 lekke banden en was mijn kader doorgebroken. Pure sabotage. Iemand moet geweldig veel schrik gehad hebben - een lafaard tot en met."

Het was verschrikkelijk. Ik dacht echt dat het voorbij was.

Peter Genyn

Met de hulp van de Belgische staf kon Genyn alsnog aan de start verschijnen in Tokio. In ware MacGyver-stijl was zijn materiaal nog net op tijd wedstrijdklaar gemaakt. "Mijn stoel hangt met duct tape aan elkaar. Bovendien moest hij ook opnieuw afgesteld worden - hij stond zelfs niet helemaal perfect. Maar zo zie je wie er met een stoel kan rijden en wie niet."

Het maakt de prestatie van Genyn alleen maar indrukwekkender. Door de sabotage verliep de voorbereiding op de race allerminst perfect. "Het was verschrikkelijk. Ik dacht echt dat het voorbij was. We hadden nog een reservekader, maar doordat de vijs afgebroken was, konden we daar mijn stoel niet opzetten. Echt, ik ben iedereen van de staf enorm dankbaar."

Genyn wilde voor de camera overigens geen namen noemen over wie de sabotage mogelijk op zijn geweten heeft. "Maar ik ben blij dat ik kunnen tonen heb dat ze zelfs op deze manier niet kunnen winnen. Je moet een sukkelaar zijn om zoiets te doen."

Op de plaats waar de sabotage gebeurde, waren geen beveiligingscamera's aanwezig. Er zou wel nog een onderzoek volgen. Ook het Belgisch Paralympisch Comité zal daarop aandringen. (bron Sporza)

31-08-2021

Zilver voor Peter Genyn op de 200M

De Belgen Peter Genyn en Roger Habsch waren medaillewinnaars op de Paralympische Spelen van Tokio. De twee atleten wonnen respectievelijk zilver en brons op de 200 meter (klasse T51). De gouden medaille werd gewonnen door de Finse Toni Piispanen.

Als Peter Genyn de zilveren medaille pakte, was de 44-jarige Antwerpenaar niet helemaal tevreden met zijn tweede plaats. "Ik kwam hier voor het goud, dus ik ben een beetje teleurgesteld", gaf hij toe.

Genyn finishte in 37,11 seconden, net achter de Finse Toni Piispanen die won in 36,89. Onze landgenoot Roger Habsch won brons in 38.33. "Ik moet eerlijk zijn, ik wilde deze gouden medaille", zei Genyn na zijn race.

«Ik wist van tevoren dat het heel intens zou worden tussen mij, Toni Piispanen en Roger Habsch. En dan moet je aan de top staan. Ik had vandaag sneller moeten zijn, had geen geweldige dag vandaag, maar ook geen slechte. Ik maakte een fout op de bocht en op dit punt moet alles perfect zijn. Het is jammer, want ik denk dat ik heel goed ben begonnen. Maar ik kon niet genoeg duwen. Mijn topsnelheid was net iets te laag.»

Genyn stond niet te popelen om de hitte in Tokio het hoofd te bieden en bereidde zich grondig voor met zijn team. «De omstandigheden speelden uiteindelijk niet echt een rol.» hij was eerlijk. «Ik heb hier redelijk goed met de hitte omgegaan. Het was erg belangrijk voor mij van tevoren. Maar alles was in orde. Ik dacht echt dat we er klaar voor waren. Dus het is jammer dat ik het goud mis. »

Genyn komt vrijdag weer in actie in Tokio op de 100m afstand. «Het zal belangrijk zijn om nu te herstellen voor vrijdag.» concludeerde hij. «En dan wil ik wraak nemen. Dat is het doel. Toni Piispanen is de afgelopen twee jaar sneller geweest over de 100 meter, maar ik heb nog steeds het wereldrecord en ik heb niet de intentie om toe te geven zonder een gevecht.»

Roger Habsch tevreden met zijn bronzen medaille

Roger Habsch won van zijn kant de bronzen medaille. De 42-jarige Luikenaar finishte in 38,33 seconden. Alleen de Fin Toni Piispanen (36.81) en onze landgenoot Peter Genyn (37.11) waren sneller. Na zijn race was Habsch tevreden, maar hij kijkt ook naar de toekomst. «Misschien kan het vrijdag op de 100 meter iets beter.» hoopte hij.

"Ik ben tevreden," zei Habsch. "De voorbereiding was niet geweldig omdat we voorheen niet op de baan konden oefenen. Maar ik deed het niet slecht. Het had zeker beter gekund, maar ik kreeg een bronzen medaille. Dit is het belangrijkste.»

De omstandigheden in Tokio zijn niet gemakkelijk voor Paralympische atleten, maar Habsch heeft niet geklaagd. "Ik ben snel geacclimatiseerd in Tokio. Maar we hadden net drie of vier zeer warme dagen. Het voelde als 40 tot 43 graden. We trainden alleen 's nachts en hadden gekoelde kleding. Ik denk dat het allemaal goed is komen, ging in dat opzicht perfect. En ik ben blij dat ik in mijn T51 klas heb kunnen rennen. Daar was vooraf enige twijfel over. Maar het is goed gelukt.»

Habsch komt vrijdag nog in actie op de 100 meter. Ook hier zullen Piispanen en Genyn zijn grootste tegenstanders zijn. "Ik blijf nu kalm en concentreer me op deze race. Ik wil niet te veel van tevoren zeggen over mijn kansen in deze race, maar daar heb ik een idee van. Ik hoop van wel een beetje beter, we zullen zien.» (bron Sporza)

30-08-2021

Joyce Lefevre haalde de 7e plaats op de 100M wheelen.

Joyce Lefevre eindigt zevende op de 100m | Paralympische Spelen | sporza

Deurnese wheelster Joyce Lefevre mist start op Paralympische Spelen: “Ik heb hier geen verklaring voor”

De Spelen van Tokio zijn slecht van start gegaan voor Joyce Lefevre. Voor een zevende plaats op de 100 meter was de wheelster niet naar Tokio afgezakt. Zaterdag hoopt ze revanche te nemen op de 800 meter.

 

24-08-2021

Met deze link kan je het programma en de uitslagen van alle Belgen volgen en dus uiteraard ook die van Peter en Joyce:  https://www.paralympic.be/nl/resultaten-belgen-tokyo-2020

 

Rolstoelatleet Peter Genyn trainde in hittekamer voor Paralympische Spelen: “Door mijn handicap kan ik niet meer zweten”. Lees hier het artikel van HLN:

https://www.hln.be/meer-sport/rolstoelatleet-peter-genyn-trainde-in-hittekamer-voor-paralympische-spelen-door-mijn-handicap-kan-ik-niet-meer-zweten-br~a60d09c4/

 

01-07-2021

De paralympische spelen zullen dit jaar plaatsvinden in Tokyo, Japan van 24/8/2021 tot 5/9/2021.

Deze publicatie geeft alvast een voorbeschouwing van wat een van de belangrijkste evenementen in onze sport mag genoemd worden, Tokio, here we come!

2 Wapperleden zullen hieraan deelnemen, Peter Genyn die reeds verschillende medailles won en Joyce Lefevre, beide wheelers.

We gaan hen volgen tijdens hun voorbereidingen, actieve deelnames en resultaten.

Zo kan je Peter Genyn volgen via zijn facebookpagina.

Joyce Lefevre volg je eveneens via haar facebookpagina.

Het paralympisch comité maakte deze mooie film 'Now is the time to stare'

De meest actuele informatie zal je steeds terugvinden op volgende site: www.paralympic.org

Paralympische geschiedenis van onze WAPPER-leden

 

Paul van Winkel behaalde goud op de 1500M op de Olympische spelen van Los Angeles in 1984. In het OKRA-magazine van mei 2021 werd een prachtig artikel over hem gepubliceerd.

 

Op paralympisch vlak heeft Wapper een rijke geschiedenis. 
Hieronder vind je een opsomming van alle medailles die door leden van Wapper op de Paralympische Spelen zijn behaald.

Paralympische medailles behaald

Wapper atleten die paralympische medailles hebben behaald.