Zoekresultaten

  Geen resultaten gevonden
  Logo Wapper gaat voor G-sport

  Sportcentrum Brasschaat krijgt A++ label

  2022/10/13

  Sportcentrum Brasschaat krijgt allereerste Vlaams kwaliteitslabel voor toegankelijke sportinfrastructuur

  Het sportcentrum in Brasschaat heeft als eerste sportinfrastructuur in Vlaanderen een kwaliteitslabel gekregen, dat de toegankelijkheid voor mensen met een beperking beoordeelt. Dankzij het label weten mensen met een beperking dat ze er kunnen sporten, supporteren of werken. Ook wil het nieuwe label een leidraad zijn voor de bouw bij nieuwe sportinfrastructuur.

  Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) heeft het sportcentrum in Brasschaat, Sport Vlaanderen Brasschaat, het eerste Vlaamse kwaliteitslabel voor toegankelijkheid gegeven. Het nieuwe label beoordeelt de infrastructuur op zijn toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

  "Voor G-sporters is het enorm belangrijk om te weten dat, wanneer ze gaan sporten, dat in een toegankelijke infrastructuur kan", zegt rolstoeltennisser en bestuurder van G-sport Vlaanderen Joeri Verellen. "Zo'n label is heel handig. Op die manier moet ik als rolstoelgebruiker niet op voorhand bellen om te checken of het toilet toegankelijk is, of dat er automatische deuren zijn bijvoorbeeld. Toegankelijkheid betekent voor iemand die blind is, ook iets anders dan voor een rolstoelgebruiker".

  Het zit hem ook vaak in de details. Een spiegel en balie die laag genoeg staan, en waar je kan onderrijden

  Rolstoeltennisser Joeri Verellen

  "Vaak zit het in kleine details. Velen denken dat wanneer er geen drempels zijn of wanneer er een stoeltje aan de douches staat, dat het oké is voor rolstoelgebruikers. Maar het gaat om meer dan dat: een spiegel die laag genoeg staat bijvoorbeeld, deuren die automatisch opengaan omdat je met je sportrolstoel niet aan de deuren kan", zegt Verellen.

  Drie gradaties

  Er zijn drie gradaties in het label: (A+++), (A++), (A+). Sport Vlaanderen Brasschaat kreeg het label (A++). "Die twee plusjes zijn opmerkelijk, want de sportinfrastructuur stond hier al, er zijn dus heel wat aanpassingen gebeurd", zegt minister Weyts.

  "Het begint al met een ingang die goed zichtbaar is, brede automatische deuren, die toegang geven tot een gang zonder drempels, met gidslijnen voor mensen met een visuele beperking en een balie die laag genoeg is voor rolstoelgebruiker en waar ze onder door kunnen onder rijden", legt Weyts uit. "Ook aan bezoekers van de cafetaria is gedacht: daar is dezelfde lage balie, maar ook bijvoorbeeld een "ringleiding" voor mensen met een hoorapparaat, zodat zij geen last ondervinden van omgevingslawaai".

  "De bedoeling van het kwaliteitslabel is dubbel", zegt Weyts. "We willen dat bestaande infrastructuur wordt doorgelicht. Maar daarnaast willen we ook een leidraad bieden voor de bouw van nieuwe sportinfrastructuur, zodat die meteen al bij de bouw, toegankelijk genoeg is."

  "We willen geen aparte G-sportclubs, maar dat de bestaande sportclubs zich openstellen voor G-sporters en G-supporters", besluit Weyts.

   

  Adres clublokaal

  Fort-II-straat
  2160 Wommelgem
  Ondernemingsnr. 0407851049

  Website designed & sponsered by