Zoekresultaten

  Geen resultaten gevonden
  Logo Wapper gaat voor G-sport

  WK G-atletiek in Parijs, Peter Genyn goud op de 100M en brons op de 200M, Joyce Lefevre 5e op de 800M

  2023/07/16

  Maandag 17 juli 2023

  G-atleet Peter Genyn pakt brons op 200 meter, landgenoot Roger Habsch is wereldkampioen


  Op het WK G-atletiek in Parijs behaalde titelverdediger Peter Genyn (46) brons op de 200 meter, waarin de overwinning naar onze landgenoot Roger Habsch (44) ging. De Luikenaar knalde in 36.76 ook naar een nieuw kampioenschapsrecord. Het zilver was voor de Fin Piispanen (46). “Na een goede 100 meter stokte het wat voor mij. Met deze prestatie sta ik op de juiste plaats.”

  Op de slotdag van het wereldkampioenschap G-atletiek in Parijs hebben de atleten van Paralympic Team Belgium nogmaals stevig uitgepakt. In de 200 meter finale van de klasse T51 voor wheelers stonden onze landgenoten Roger Habsch en Peter Genyn met ambities voor goud aan de start, nadat ze gisteren respectievelijk het zilver en goud onder zich verdeelden op de 100 meter.

  Beide Belgen vertrokken snel en kwamen nek aan nek de laatste bocht uit, maar toen versnelde Habsch (36.76) richting zijn eerste wereldtitel. De Fin Piispanen (37.65) kwam nog sterk terug op Genyn (37.88) en ging er in de laatste rechte lijn nog voorbij. Goud en brons dus voor België.

  Peter Genyn nam vrede met zijn derde plaats. “Na een goede 100 meter stokte het wat voor mij”, zegt hij. “Ik sta op de plaats waar ik vandaag moest staan, dus ik kan tevreden terugblikken. We zien wel hoe we dit voor volgend jaar kunnen bijsturen. Mijn basis is niet zo goed als vorige jaren, doordat ik lang niet kon trainen. Volgende winter wil ik daaraan werken. In 2024 tellen enkel de Paralympische Spelen en daar wil ik weer een medaille behalen, de kleur gaan we daar bepalen.”

  De medailleteller voor België staat op zes stuks: vier keer goud en één keer zilver en brons. Met Maxime Carabin (T52, 100m en 400m), Roger Habsch (T51, 200m) en Peter Genyn (T51, 100m) heeft ons land drie verschillende wereldkampioenen. Dat is net als het aantal medailles ongezien in de laatste decennia.
   

  Zondag 16 juli 2023

  Peter Genyn is wereldkampioen op de 100 meter, Roger Habsch pakt zilver


  Op het wereldkampioenschap G-atletiek in Parijs heeft Peter Genyn (46) uit Kalmthout op de 100 meter rolstoelsprint (klasse T51) goud behaald. Onze andere landgenoot Roger Habsch (44) knalde naar zilver. Met 19.79 reed Genyn, regerende Paralympische kampioen, een kampioenschapsrecord. Titelverdediger Toni Piispanen (46) snelde naar brons. Maandag staan deze heren terug naast elkaar in de finale van de 200 meter rolstoelsprint. De medailleteller voor Paralympic Team Belgium staat op vier stuks op dit wereldkampioenschap.

  Peter Genyn (G-sport Vlaanderen) uit Kalmthout won in de ochtend zijn reeks en klopte toen onder meer de Fin Piispanen, die in Dubai 2019 de sterkste was in dit nummer en dus zijn wereldtitel wou verdedigen. Luikenaar Roger Habsch (Ligue Handisport Francophone) won ook in zijn reeks, met een kampioenschapsrecord (19.96). Een finale op het scherpst van de snee was in de maak, en dat werd het in de avondsessie.

  In baan zes en vier namen Genyn en Habsch de snelste start in de finale. Beiden sprintten lang nek aan nek. Iets voorbij halfweg nam Peter de leiding en hij hield stand. Peter knalde zo naar een nieuwe wereldtitel in 19.79. Daarmee verbrak hij het kampioenschapsrecord dat Roger Habsch eerder die dag in de reeksen scherper stelde. Habsch pakte zilver in 19.97, Piispanen werd derde in 20.56.
  Het is de zesde wereldtitel voor Peter Genyn, de derde op de 100 meter wheelen (Doha 2015, Londen 2017). Hij werd in 2021 en 2016 ook Paralympisch kampioen in dat nummer.

  “Hier werken wij keihard voor en de sport wordt alsmaar professioneler. Ik had gelukkig een erg goeie dag, want we zitten allemaal kort bij elkaar. De plaats is in zo’n finale het belangrijkste, ook al was de tijd vandaag echt goed”, zegt Genyn, die ook toejuicht dat we dankzij zijn prestatie en die van Roger Habsch twee herenslots krijgen voor de Paralympische Spelen in Parijs. “G-sport zit in de lift in ons land, da’s heel mooi.”

  Roger Habsch nam vrede met plaats twee, maar hoopte op meer. “Ik verloor mijn snelheid doordat ik mijn wheeler moest corrigeren bij een afwijking. Peter was vandaag sterk, maar winst was naar mijn gevoel mogelijk. Ik doe hier weer een ervaring op. Ik ben blij dat ik op het podium staat, maar hoopte toch op iets meer.”

  Vrijwel meteen na de wedstrijd van de heren reed Joyce Lefevre op de 800 meter (klasse T34, G-sport Vlaanderen) naar een vijfde plaats in 2:14.34. Eerder op de dag sprongen Anke Sneyers en Kiara Maene (G-sport Vlaanderen) met 4m45 en 4m18 naar een respectievelijk veertiende en zestiende plaats in de klasse voor atletes met een verstandelijke beperking (T20).

  Op maandag 17 juli strijden Peter Genyn en Roger Habsch opnieuw voor een WK-medaille. Hun finale is gepland om 17u41.

   

   

   

  Adres clublokaal

  Fort-II-straat
  2160 Wommelgem
  Ondernemingsnr. 0407851049

  Website designed & sponsered by